Οδηγός για να γίνετε ένας υπέροχος «νονός» για βάπτιση …

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στο άκουσμα της λέξης «νονός»  πολλοί είναι αυτοί που φέρνουν στο μυαλό τους εικόνες από  μέλη της ιταλικής μαφίας και  αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων. Άλλοι πάλι  ανακαλούν στη μνήμη τους κινηματογραφικές εικόνες από την ομώνυμη ταινία του  Φράνσις Φορντ Κόπολα και επικίνδυνες σκηνές με το  Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο.

Ωστόσο η  λέξη νονός  έχει  ευρύτερη σημασία, σημασία  που δεν περιορίζεται στη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Δηλώνει το πρόσωπο  που παρίσταται ως εγγυητής στη βάφτιση ενός παιδιού, συνδράμει τον ιερέα στην τέλεση του μυστηρίου και αναλαμβάνει τη μύηση του νεοφώτιστου στο χριστιανισμό. 
Για αυτό και η  πρόταση να αναλάβει κανείς το  ρόλο του νονού είναι πολύ τιμητική  και  συνοδεύεται από σημαντικές ευθύνες. Ο παρακάτω οδηγός έχει ως στόχο να ενημερώσει και να βοηθήσει όσους πρόκειται να αναλάβουν το δύσκολο αυτό ρόλο παρέχοντάς τους σημαντικές συμβουλές.

Η ιστορία του θεσμού

Το πρώτο βήμα για την κατανόηση των καθηκόντων του νονού  είναι η εξοικείωση  με την ιστορία  του θεσμού. Κατά τις αρχές του Χριστιανισμού  με την επικράτηση του  νηπιοβαπτισμού  δημιουργήθηκε η  ανάγκη ενός προσώπου που θα αναλάμβανε  την απαιτούμενη ομολογία της πίστης πριν από το βάπτισμα. Στην αρχή  συχνά αυτό  το  ρόλο τον αναλάμβαναν οι βιολογικοί γονείς του βαπτιζόμενου . Στα 813 όμως το Συμβούλιο του Μονάχου απαίτησε  το καθήκον της εποπτείας  και της πνευματικής  διδασκαλίας του παιδιού να ανατίθεται σε ένα άλλο φυσικό πρόσωπο εκτός των γονιών του.

Ο νονός σήμερα
Ο  πνευματικός  ρόλος του νονού εξακολουθεί  και σήμερα να είναι πολύ σημαντικός. Καθώς όμως ο  υπερκαταναλωτισμός και η κοσμική ζωή αποτελούν χαρακτηριστικά της δυτικής  κοινωνίας,  ο ρόλος του νονού  υπόκειται σε μεταβολές. Αν και πολλές οικογένειες έχουν διατηρήσει την παράδοση της ονοματοδοσίας από το νονό, ο ρόλος του εμφανίζεται σαφώς διαφοροποιημένος, καθώς  έχει αποποιηθεί  τις ευθύνες της συμμετοχής  σε θρησκευτικές τελετές ή της συμβολής του στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. 

Πώς να γίνετε ένας υπέροχος νονός
Ρωτήστε  τι  περιμένουν από εσάς οι  γονείς. Αφού ευχαριστήσετε τους γονείς για την τιμητική τους πρόταση, ρωτήστε τους ποιες είναι οι προσδοκίες τους. Περιμένουν από εσάς να είστε πνευματικός οδηγός ή μέντορας του παιδιού; Επιθυμούν να αναλάβετε θρησκευτικό ρόλο; Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους ευχαριστήστε  τους  για την τιμή και εξηγήστε με ειλικρίνεια ότι δεν  είστε  το κατάλληλο πρόσωπο.
Επιλέξτε μαζί με τους γονείς τα βαπτιστικά του μωρού λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη και το γούστο τους. Τα βαπτιστικά ρούχα αποτελούν  παντοτινή  ανάμνηση της τελετής και είναι καλό να έχουν τη σφραγίδα και την αποδοχή και των γονιών. 
Εξοικειωθείτε με το ρόλο σας στην τελετή . Μιλήστε με τους γονείς ή τον ιερέα  για το τι θα κάνετε ή θα πείτε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.
Θυμηθείτε σημαντικά γεγονότα στη ζωή του βαφτιστηριού σας. Σημειώστε τα γενέθλιά του στο ημερολόγιό σας και αγοράστε του ευχετήριες  κάρτες και δώρα. 
Στείλτε του  συγχαρητήριες  κάρτες  για κάθε επιτυχίας στο σχολείο ή τα σπορ.
Γίνετε μέντορας, πνευματικός οδηγός, καθοδηγητής του παιδιού σε όλες της  πτυχές της ζωής του. 
Βρείτε ελεύθερο χρόνο για τις αγαπημένες σας  δραστηριότητες, για επικοινωνία και ψυχική επαφή.  
Αν το βαφτιστήρι σας  ζει μακριά, κρατήστε  επαφή μέσω επιστολών, παίρνοντας συχνά τηλέφωνο, ή  στέλνοντας  email. 
Μην ξεχνάτε να τον επισκέπτεστε συχνά για πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, για την ανάπτυξη αμοιβαίων δεσμών εμπιστοσύνης και αγάπης. 

 

http://www.avaptisto.gr/index.php/home/blog/64-odigos-gia-na-ginete-enas-yperoxos-nonos-gia-vaptisi

 

Awesome Image

Η παράδοση ξεκινά τη δεκαετία 80 όπου η βιοτεχνία Μόδα σχεδιάζει και παράγει υψηλής ραπτικής παιδικά ρούχα. Για περισσότερο από μια δεκαετία η βιοτεχνία Μόδα αποκτά πελάτες σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζεται για το καλοσχεδιασμένο και καλοραμμένο ρούχου που παράγει.

Ωράριο Λειτουργίας

  • Δευ-Τετ08:00-17:00
  • Τρι-Πεμ-Παρ 08:00-21:00
  • Σάββατο09:00-15:00
  • ΚυριακήΚλειστά