Πρακτικές συμβουλές σε νέους ... νονούς για να μην τους ''ξεφύγει'' τίποτα στη βάπτιση

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η χαρά και η τιμή του να γίνει κανείς νονός ή νονά είναι μεγάλη και ξεχωριστή. Συχνά μάλιστα μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και τη χαρά της μητρότητας ή της πατρότητας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δύο αυτοί ρόλοι, του φυσικού και του πνευματικού γονέα, συχνά αλληλοκαλύπτονται, σε κάθε περίπτωση όμως αλληλοσυμπληρώνονται... 

Ξεκινώντας από τα απλά, πρακτικά ζητήματα για τα οποία οφείλουμε ως νονοί να μεριμνήσουμε πριν το σπουδαίο για τη θρησκεία μας μυστήριο της βάπτισης και προκειμένου να μη μας “ξεφύγει” κάτι, καλό είναι να καταγράψουμε τις υποχρεώσεις μας. 
Εξέχουσα πρακτική, αλλά και με ισχυρούς συμβολισμούς υποχρέωση είναι η αγορά του σταυρού. Το βάρος, τα καράτια, το μέγεθος, η αισθητική είναι μερικές από τις παραμέτρους που λαμβάνουμε υπόψη κατά την αγορά του. Με δεδομένο ότι το κόστος του σταυρού αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να κάνουμε μία εκτεταμένη έρευνα αγοράς, πριν καταλήξουμε.

Προχωράμε στα βαπτιστικά ρουχαλάκια και παπούτσια του μωρού. Γνωστές εταιρίες παιδικού ρούχου έχουν μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του βαπτιστικού ρούχου, εξασφαλίζοντας εκτός από την προφανή βελτίωση στην αισθητική και την ποιότητα, ανταγωνιστικές τιμές που ικανοποιούν κάθε βαλάντιο. 
Στο βαπτιστικό σετ πρέπει να εντάξουμε επίσης τα λεγόμενα λαδόπανα, τα εσώρουχα δηλαδή του μωρού που φορά μετά την κολυμπήθρα, το σκουφάκι, τις πετσετες, συνήθως μία μεγάλη για το μωρό και μία μικρή για τον ιερέα, το σεντόνι – μυρόπανο.  Επισης, μην ξεχάσουμε τα μαρτυρικά, μία λαμπάδα στολισμένη, τρία κεράκια, ένα μπουκάλι διακοσμημένο για το λάδι, ένα σαπουνάκι ... 'Ολα αυτά συνηθίζεται να μεταφέρονται στην εκκλησία σε ένα καλαίσθητο βαλιτσάκι ή μπαούλο ή ακόμα και σ' ένα όμορφα διακοσμημένο κουτί.
Τα έθιμα της βάπτισης και οι υποχρεώσεις του νονού, διαφέρουν ασφαλώς από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν περιοχές όπου είθισται ο νονός να αναλαμβάνει και το στολισμό της εκκλησίας, εάν και εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τους ιερείς της ενορίας. Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καλό θα ήταν να προηγείται μία συνεννόηση μεταξύ γονέων και νονών σχετικά με τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις. Μία τέτοια ενέργεια είναι επιβεβλημένη σε περίπτωση που εμπλέκονται δύο νονοί στο μυστήριο, ιδίως όταν δεν συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικό ή φιλικό δεσμό. 
Συνηθίζεται επίσης ο νονός να αναλαμβάνει την πληρωμή της εκκλησίας και των ιερέων μετά το πέρας του μυστηρίου. Ακόμη και εάν η πρακτική αυτή σας βρίσκει ιδεολογικά αντίθετους, για λόγους αβρότητας εκτελέστε το καθήκον σας κατά το δοκούν, φροντίστε όμως να μην δημιουργήσετε αλγεινές εντυπώσεις, που ίσως επισκιάσουν το χαρμόσυνο γεγονός. 
Φροντίστε ιδιαίτερα την εμφάνισή σας για την εξέχουσας σημασίας ημέρα, απέχοντας από στυλιστικές υπερβολές και παραφωνίες, για χάρη του πραγματικού πρωταγωνιστή της ημέρας, του πνευματικού σας τέκνου...
Να θυμάστε ότι τη μέρα αυτή θα πρέπει να σταθείτε όχι απλά στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ως υπόδειγμα πνευματικού γονέα και καθοδηγητή... Αυτός άλλωστε ο ρόλος αποτελεί και την κορυφαία υποχρέωση του νονού. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστανική μας πιστη “κάθε άνθρωπος έxει τον κατά σάρκα πατέρα του. Εκείνον στον οποίο οφείλει την έλευσή του στη ζωή. Ο χριστιανός όμως εκτός από το φυσικό πατέρα του έχει και πνευματικό πατέρα. Αυτόν που τον αναγέννησε πνευματικά, που τον εισήγαγε στην εν Χριστώ ζωή και που τον κατευθύνει στο δρόμο της σωτηρίας".

 

http://www.avaptisto.gr/index.php/home/blog/63-praktikes-symvoyles-se-neous-nonous-gia-na-min-tous-xefygei-tipota-sti-vaptisi

 

Awesome Image

Η παράδοση ξεκινά τη δεκαετία 80 όπου η βιοτεχνία Μόδα σχεδιάζει και παράγει υψηλής ραπτικής παιδικά ρούχα. Για περισσότερο από μια δεκαετία η βιοτεχνία Μόδα αποκτά πελάτες σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζεται για το καλοσχεδιασμένο και καλοραμμένο ρούχου που παράγει.

Ωράριο Λειτουργίας

  • Δευ-Τετ08:00-17:00
  • Τρι-Πεμ-Παρ 08:00-21:00
  • Σάββατο09:00-15:00
  • ΚυριακήΚλειστά